Ние от "Боженско Ханче" и сдружение "НИШАН" вярваме, че мястото на българските традиции не е само в книгите. От опит знаем, че най-добрият начин за опознаването им е да ги преживеем. Затова ще ви отведем по следите на българската традиционна култура, правейки ви не само наблюдатели, а и участници в пътешествието към корените ни!


Български традиционни сватби като от едно време

       

Подготовката за вашата традиционна сватба, организирана от нас, започва със старателното проучване на сватбени обреди и ритуали от избрана от вас етнографска област, след което ви предоставяме цялостен сценарий с най-малките детайли. 

Готови сме да координираме за вас музикалния съпровод, да подготвим тематична украса, покани и подаръци за гостите и да ви предоставим всички необходими ритуални предмети, които са част от традиционната българска сватба: кумово дръвце, сватбено знаме, пити, чеиз, венци и т.н. 

Можем да ви помогнем и да намерите най-подходящите носии – под наем или специално изработени за вас, както и да ви подготвим с уроци по народни танци и пеене.

В деня на сватбата наша отговорност е да координираме провеждането на събитието и безпогрешното изпълнение на всички предварително уговорени по сценарий детайли така, че момъкът, момата и всички гости да прекарат един наистина незабравим ден.

 

Кръщенета и прощъпулници

  

Едно от най-приятните ни занимания са събитията за здравето на най-малките членове на семейството като кръщенета и прощапулници, които се предхождат от други предпазни обреди и ритуали.

Това, което можем да предложим на родителите е:

  • организиране на ритуал;
  • помощ при намирането на традиционно облекло;
  • осигуряване на пити и други ритуални предмети.

 

Преживявания за сплотяване на екипи (тиймбилдинги)

Ние сме специалисти и в организирането на различни видове сплотяващи игри, вдъхновени от традиционния бит и култура на прадедите ни. 

Някои от активностите са силови, други – логически, а трети тестват физическата издържливост или творческите умения на участниците. Всяко преживяване е тематично и изработено специално за конкретната група.

Ето някои от заниманията, които включваме в традиционните ни тиймбилдинги: 

  • цепене на дърва, събиране на сено, правене на зимнина и др. 
  • изучаване на занаят от региона 
  • работилници по народни танци и пеене 
  • състезания с игри като от едно време
  • събиране на местни легенди и предания и сглобяване на пъзел с тях
    ... и много други!

 

Фолклорна програма

  

Свържете се с нас директно, ако искате да подновите своята сватбена клетва или имате идея за друго събитие, от което бихме могли да бъдем част. 

Заедно ще преценим какво бихме могли да предложим за вашия специален ден!

 

Контакти:
Ренета Георгиева - 088 7676 101 / Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Нагоре