В Боженци се състоя семинар на млади поети от Северна България

     В шеговитата мисъл на известния наш писател Орлин Василев, че Габрово е предградие на Боженци, има и истина. Това старо огнище на българщината днес се превръща в център на културен живот, на активна творческа дейност...

 Балканско Знаме, 1973 г. брой N139 стр. 4

    Именно тук се съсредоточава част от лабораторната работа на дружеството на писателите в нашия окръг, именно тук си дават среща все повече хора на изкуството. Типичен пример за това бе двудневниият семинар за млади поети от Северна Българля, който на 19 и 20 т. м. събра заедно Румяна Драгозова и Стефка Цветкова от В. Търново, Димитър Горсов и  Янислав Янков от Габрово, Неда Антонова и Руси Русев от Плевен. Емил Симеонов от София (и като представител на в. „Литературен фронт"). Димитър Васин от Севлиево, Генчо Витанов от Дряново, Марин Колев от Ловеч.

    В тихите стари къщи на Боженци, където всяка вещ предразполага към изповед и вглъбяване, станаха съдържателни разговори, в които взеха участие главният секретар на Съюза на българските писатели Слав Хр. Караславов, секретарят на съюза Матей Шопкин, председателят на габровското дружество Станислав Сивриев, известните поети Иван Радоев, Димитър Стефанов и Андрей Германов. Те обсъдиха новите стихотворения на младите творци и конкретно разискваха с тях такива важни въпроси на литературния процес като идейно-творческата позиция на автора, традицията и съвременността. Уязвимите и силните страни на младата ни поезия.

    Семинарът завъртя с хубава другарска вечер, на която бе обявена наградата от импровизирания конкурс на тримата „Боженци“. Журито я връчи на младата поетеса Неда Антонова,  Станислав Сивриев, Иван Радоев и другите участници в семинара затрогващо говориха за народностното начало в нашата литеротура, за националното ни самочувствие и неговата ускорена пусация в старо и ново Боженци.

Петър ЦОКЕВ

Балканско Знаме, 1973 г. брой N139 стр. 4 

Нагоре