„Положи ме като печат на сърцето си, като пръстен на ръката си”. (Песен на песните 8:6)

Село Боженци за пореден път бе домакин на двама млади и техните близки в едно от най-важните събития в човешкия живот - създаването на ново семейство. 

Сватбата протече изцяло по традиционно му.  Традиционната носия зае отреденото си място пред бялата рокля и съвременното облекло - уличките бяха изпъстрени от красиви одежди от всички региони на България - коя от коя по-красива.

Къщите на МАИР „Боженци“ се превърнаха в отправни точки за обредните практики, съпътстващи българската традиционна сватба. 

Подготовката за същинското събитие бе поставена със засевките, виенето на венците, правенето на сватбеното знаме и на кумовото дръвце - обредни действия и предмети, неделима част от българската сватба. Пълни с гости и веселби бяха къщата на момата, тази на кума, а и момковата. 

Рано сутринта в деня на сватбата, моминият байряк сложен на високо на изкусно подредения тиклен покрив, бе нишан за това, че в къщата има мома на прага на женитба. Нетърпеливият младоженец с хитрост се опита да си вземе невестата, но мома се тъй лесно не дава - има си ред изпитания.

В храм "Св. Илия" младите пристъпиха в тайнството Венчание, те се обрекоха един на друг и си обещаха вярност и взаимно доверие. 

И момковата къща посрещна новата си стопанка, а веселбата обещаваше да бъде помнена и разказвана дълго. Гостите на селото се струпаха на мегдана да погледат кръшното хоро на сватбарите и да усетят макар и за миг магията на българската традиционна сватба като от едно време! Сдружение „НИШАН“ благодарят на МАИР „Боженци“, Боженското ханче, младата двойка и техните гости за подкрепата и доверието и вече се подготвят за следващото специално събитие.

 

Нагоре