Тази година Лятната академия за драматургично писане „Да умреш от смях“ ще се проведе в село Боженци (България). Форумът е предназначен за студенти и млади професионалисти от всички артистични сфери и творчески индустрии, желаещи да развият уменията и знанията си в писането на текстове за театър, документално кино, физически подход към писането и други мултидисциплинарни и най-съвременни форми на изкуство.

Академията ще даде също възможност на участниците да срещнат бъдещи приятели, партньори и сътрудници от цяла Европа. Програмата ще се състои от четири лекции и три уъркшопа водени от известни и иновативни лектори от цяла Европа, които са внимателно подбрани за това събитие.

КОНЦЕПЦИЯ

Както известният американски комичен актьор и писател Сид Сийзър казва „ Ако нямаш трагедия, нямаш комедия. Плач и смях са една и съща емоция. Ако се смееш твърде силно, плачеш. И обратното.“ В практическите уъркшопи от програмата  „Да умреш от смях“ участниците ще опознаят общото между комичното и трагичното. Отправни точки ще бъде посещението на паметника на Бузлуджа (често избиран за „най-сюрреалистично и странно изоставено място на Земята“) и лекцията свързана с изложбата курирана от сръбския философ и изкуствовед Марко Стаменкович в Дома на хумора и сатирата, Габрово.

ЛОКАЦИЯ

Село Боженци е традиционно българско село и архитектурен резерват. Участниците ще бъдат настанени в традиционни къщи от 19-ти век. За тези, които ще носят палатки и искат да бъдат по-близо до природата ще има специално пригодено място с всички удобства. Други локации в програмата ще бъдат София, Габрово и световно известният изоставен паметник на Бузлуджа.

ПРОГРАМА

Лятната академия за драматургично писане е отворена за чуждестранни участници и всички лекции и уъркшопи ще бъдат на английски език. Откриването ще бъде на 29.07 в София. Първата лекция от програмата също ще се проведе в София, на 30.07. След лекцията всички участници ще отпътуват за  Боженци, където ще бъдат настанени. Останалите лекции ще са в „Дома на хумора и сатирата“ в Габрово. На 09.08, последният ден от академията, ще има фестивал с представяне на резултатите и концерт с музика на живо и DJ парти. Уъркшопите ще се състоят в старото училище в Боженци.

 График на уъркшопите:

  • Писане на театърални пиеси (ментор: Сара Грочала): 1 – 5 август
  • Физически подход към писането (ментор: Катарина Машенка Хорн): 1 – 9 август
  • Сценарий за документално кино (ментор: Елица Георгиева): 3 – 8 август

Пълната програма може да намерите тук.

Нагоре