Фолклорен ансамбъл „Пирин“ ще изнесе концерт на 21 септември от 12:30 часа на мегдана в АИР „Боженци“.  Официалното честване на 50 годишния юбилей ще започне с Водосвет за здраве и благополучие. Габровският драматичен театър ще постави „Село, село, пусто село“ на 20 септември от 19:00 часа в АИР „Боженци“. Театърът ще се играе на открито и е част от официалните чествания по случай 50 години от обявяването на село Боженци за Архитектурно-исторически резерват.

Прочети още: Ансамбъл „Пирин“ с концерт на 21 по случай 50 години АИР „Боженци“

На 06-ти септември от 12:30 часа на Мегдана в Боженци фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ ще изнесат концерт. Тази година освен Съединението на Княжество България с Източна Румелия, АИР „Боженци“ ще отбележи и 50 годишния си юбилей. По този случай след концерта от 13:30 часа в градинката пред Новото школо ще се открие Изложба „50 години Архитектурно – исторически резерват Боженци“.
 Официалното честване на 50 годишния юбилей ще бъде на 21-ви септември.

АИР "Боженци" подарява на 1.06.2014 г. от 11:30 и 13:00 часа на жителите и гостите на резервата куклен театър на открито.
За Деня на детето - 1-ви юни в двора на къща-музей "Баба Райна" малки и големи ще могат да гледат куклените постановки - "Непослушният мечо" и "Маша и мечокът" от куклен театър "Айра".

АИР „Боженци” предлага разнообразна програма за празничните дни от 17 до 20 април за посетителите на резервата. Във всеки от дните туристите ще могат да посетят къща-музей „Баба Райна”, къща-музей „Дончо Попов“, Менгема, експозиция в Новото школо и изложба „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш“ в Старото школо.

В къщата на Баба Райна всеки посетител може да се облече в народна носия и да се снима в автентичната обстановка на 18 век . Пак там на Велики четвъртък и Велика събота специалисти от резервата ще разкажат за традициите в боядисването на яйца. Всички желаещи са поканени да си нашарят яйца за вкъщи.

На Великден от 12,30 часа на мегдана АИР „Боженци” подарява на жителите и гостите на резервата Великденски концерт на ДФА „Габровче” с ръководител Лъчезар Захариев. В празничния ден от 13,30 часа ще бъде отслужена и тържествена литургия в църквата „Св. Пророк Илия”.

 

На 12.04.14 г. от 12:30 часа децата от ДФА „Габровче“ ще покажат Лазаруване.
В събота, една седмица преди Великден, е Лазаровден. Като обичай той е чисто момински празник, за който девойките се подготвят още през зимата. За тях той е важен: казват, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Събират се на групи и тръгват по къщите да лазаруват. Посещават всяка къща. Стопаните с нетърпение очакват и посрещат лазарките и ги даряват с яйца, брашно, сухи плодове, сланина, пари и др. Даровете се събират в кошница и се използват на следващия ден – Цветница.

 

В Архитектурно-исторически резерват „Боженци“ от 1 март ще може да се види гостуваща изложба от АЕК „Етър“: „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш” – конят в бита на балканджията.
Изложбата представя интересен поглед върху нашето минало и е заслуженото признание за значението на коня в живота на балканджията от ХІХ век до 40-те години на ХХ век. Тя ни пренася в една отминала епоха на усилен труд, преклонение пред природата и дълбока почит към традициите.

 

На 22-ри февруари АИР „Боженци” открива за пета поредна година  изложба – базар „Вино и мед“.

През февруари властват двама големи  светии Св. Трифон Зарезан и Св. Харалампий.Това е месеца на виното и меда. Какво знаем и какво не знаем за меда и виното, защо те са били неотлъчна част от българския бит и обредност, сега ли ги откриваме или ги преоткриваме - надяваме се да намерите отговорите на тези въпроси в нашата изложба, а за да не бъдем голословни, посетителите ще могат да видят, чуят, опитат, и закупят от участниците в базара гарантирано натурални продукти.

Изложбата ще може да бъде видяна до края на февруари.

 

В дните 13,14 и 15 декември екипа на АИР „Боженци“ кани всички посетители на резервата да си направят сурвакници от дрянови клонки.

Важен обичай през първия ден от Новата година е сурвакането. Групи от малки момчета обикалят домовете и сурвакат за здраве и плодородие.

Предварителната подготовка за обичая се състои в направата на сурвачките. Дървото от което се правят сурвакниците, най-често е дрян. Защото това е най-здравото дърво, най-рано цъфти през пролетта и от него се плашат дяволите и злите духове. Разклоненията на дряновата пръчка с помощта на червен конец се оформят в кръгове, които се украсяват със сушени плодове, пуканки, чесън и др. Различните украси носят различна символика – за здраве, дълголетие, мъдрост, плодородие...

екипа на АИР "Боженци"

В дните 21 и 22. 09 АИР "Боженци" предлага празнична програма за жителите и посетителите на резервата. В съботния ден от 12,30 и от 16,00 часа ще може да се види Менгемата в действие. Може би само тук от цяла България е запазен този вид дървена преса за пречистване на восък.

В Деня на Независимостта на България е сбора на Боженци. На мегдана от 12,30 часа танцов ансамбъл "Боженци" и клуб за народни танци "9/8 БГ" ще изнесат пъстра фолклорна програма. През целия ден посетителите ще могат да видят как се правят захаросани ябълки. В църквата "Св. Пр. Илия" ще бъде отслужен водосвет и курбан за здраве.

В празничните дни 21-22.09 в АИР "Боженци" посетителите ще могат да видят и фотографската изложба на Гергана Дамянова "Празник в Боженци"

екипа на АИР "Боженци"

На 12 август 2013 г. от 11 часа в Изложбената зала на Старото школо в АИР „Боженци” ще бъде открита гостуващата изложбата “Спомени от стария Шумен” на РИМ Шумен.
Изложбата представлява 20 винилни табла, които показват историята на град Шумен в периода 1878-30-те години на ХХ век. Застъпените теми са на първо място – събития, случили се в Шумен още от периода на българското Възраждане за първи път в национален мащаб – Първо честване на Българската писменост, Първи български оркестър, Първо театрално представление и др. Останалите аспекти са свързани със здравеопазване, образование, икономика – занаяти и фабрично производство, военно дело, забавления и др.
Гостите на АИР „Боженци” ще могат да разгледат изложбата „Спомени от Стария Шумен” от 12.08 до 30.09.2013г.

екипа на АИР "Боженци"

Страница 1 от 2

Нагоре