ХРАМЪТ НА УСТА ГЕНЧО КЪНЕВ


Храм в Кметовци    Уста Генчо Кънев, от Тревненските колиби Генчевци, е забележителен възрожденски строител. Учи занаята от Колю Фичето, работи с него на моста край Бяла. Добил увереност и кураж, започва да строи самостоятелно. Оставя образци на възрожденската ни архитектура: къщи - неизвестен брой, около десет  мостове, около осемдесет църкви в цялата страна, между които се откроява с величествения си вид и големина, катедралата във Варна. Негово дело са Априловската гимназия и катедралната църква „Успение Богородично” /1865 г./ в Габрово, училището /1872 г./ в с. Боженците.


    Негово дело е и храмът „Свето Сретение Господне” в с. Кметовци.
    Основите на църквата са положени през 1876 г., но по неизвестни причини строителството е прекъснато. Запазен е контракт, сключен между църковното настоятелство и уста Генчо Кънев, с разписки за плащанията, от които е видно, че строителството е възобновено през 1881 г. и приключило около 1883/84/г. Църквата е осветена от Търновския митрополит Климент, известен със светското име Васил Друмев.


Храм в Кметовци    В градежа се включват жителите не само на Кметовци, а и на околните селца: Болтата, Вълков дол, Калчовци, Радешковци, Семерджиите, Цвятковци, Черневци. По-заможните дават пари, другите – материали и доброволен труд. После даряват вещи за обзавеждането: камбана, полилеи, икони... Между имената на ктиторите са тези на синовете на заселника на Болтата – Иванчо, Минчо, Колю и Георги Богданови, на Колю Цокев, Иван Проданов, Георги Бенев, а най-щедрият дарител – Иванчо Топузанов, в знак на признателност, е погребан в църковния двор.

 

 Храм в Кметовци    Църквата е внушителна по размери, с впечатляваща конструкция и архитектура, уредена с богати стенописи, иконостас и ценна утвар.
    В нея се черкуват жителите на няколко села. Посещавана е от високопоставени духовни лица.
    Но след смъртта на последния служил в нея свещеник/1985 г./, е лишена от вниманието на общинското архиерейство и общинските власти, въпреки че през 1974 г. е обявена за паметник на културата.

 

 

 

Храм в КметовциОстанала без стопанин, незащитена от крадци и подложена на капризите на времето, започва да пустее и да се руши. Mалцината останали местни жители са безсилни да направят нещо повече от това да почистват руините. Спасението на храма е единствено в общите усилия на потомците, където и да живеят, и на благодетели, които милеят за културните ценности на България. Преди 3 години започна работа в тази посока читалището в с. Кметовци: приходите от историческата книга за селото, която издаде се събират за ремонт на църквата, откри се банкова сметка за дарения. Сега, по инициатива на кметския наместник се организират благотворителни художествени изяви в Архитектурно-историческия резерват Боженци, сформирано е ново църковно настоятелство, обновена е банковата сметка.

 

 

Храм в Кметовци     Земляци и благодетели, спомнете си родолюбието и достойнството на предците ни, които са отделяли от залъка си, подлагали са децата си на лишения, за да градят храмове и училища, които съхраняват българщината по време на мрачното робство!
    Дарете, кой колкото може – в тяхна памет и за да се докоснете до тяхното достолепие!

Надежда Лазарова
15.12.2009 г.

Нагоре