Боженци – едно целунато от Бога кътче в Балкана!

 Люлка на българщината, Балканът, архитектурно-исторически паметник, традиция, Възраждането, планина, божествена природа, българска етно-идентичност, патриотизъм, България…   това не са просто случайно събрани накуп думички, а словата, които най-точно описват едно китно българско селце в полите на Централна Стара Планина, в самото сърце на България (само на 15 км източно от Габрово) - село Боженци!

Името си това прекрасно нашенско селце дължи на една горда българка на име Божана, болярка от рода на Асеневците. След падането на България под Османско иго, Божана търси безопасно място за себе си и своите деца, което да ги приюти. Селото, което сега носи нейното име, се оказало добро и благодатно за семейството й.

Векове след историята на Божана и децата й, Боженци е като излязло от българска възрожденска приказка! Толкова много природна красота в съчетание с уникални къщи-паметници с китни дворчета и каменни калдъръмени улички - всичко това е село Боженци днес!

Да, в наши дни България е свободна, европейска държава. Но бъдете честни – не ви ли липсва оня силен огън, който е горял в душите и сърцата на Божана и тогавашните наши сънародници,  благодарение на който сме се запазили като нация през най-тъмните мигове от историята ни и сега можем да се наричаме Българи? Боженци е едно от ония магични за всички истински българи места, което е способно да ви просълзи с гледки и дух, да ви върне вярата и огъня, че някога сме били, сме и ще бъдем ВЕЛИК народ, наследник на велика култура и история!

Посетете Габровския Балкан и ако искате да изживеете някой наистина незабравим момент с вашите приятели или семейство, и да се отърсите от натовареното си ежедневие – направете си една благотворна почивка в Боженци, този прекрасен архитектурно-историческия  резерват!  Хората в селото са мили и гостоприемни, вината и ракиите им – сгряващи, а  гледките и духа – ще ви върнат назад във времето! А за да усетите още по-силно магията на това вълшебно място, за нищо на света не пропускайте да посетите една напълно автентична, българска възрожденска механа - „Боженско ханче“! Там ще имате възможност да опитате традиционни български ястия, сготвени с много любов и по народни рецепти от натурални селски продукти.

Ако пък решите вместо еднодневна екскурзия да си направите по-дълга почивка в  Боженци, нашите къщи за гости е добър избор, където да отседнете. Като цяло комплекс Боженци разполага с добра леглова база, както от хотели, така и от къщи за гости. Само на няколко километра от селото пък се намира живописния Соколски манастир, който взема активно участие в  национално-освободителните ни борби. Въобще всяка точица от картата край с.Боженци е пропито с толкова много история, че ще ви зареди с патриотизъм за години напред.  А защо не 3 март или Великден в Боженци – идат празници! Изживейте тази българска приказка – няма да съжалявате!

Нагоре