Искате да усетите българския дух и автентичност? Решили сте да се запознаете с местните традиции, патриотизма на Възраждането, красотата на Балкана и едни от най-значимите архитектурно-исторически паметници в България? Посетете китното българско селце Боженци и отдъхнете сред прекрасна природа, докато опознавате българската история.

Къде се намира?

Китното селце се намира на 750 м надморска височина и е разположено на двата бряга на река Божанка. Архитектурно-историческият резерват Боженци се намира на 16 км източно от гр. Габрово, на 27 км от Велико Търново и на 173 км от София.
Разстоянието се изминава за около 2 ч. и 30 мин. с кола от столицата. Преминава се през магистрала Хемус като се отбива на разклона за гр. Габрово, а преди града има отбивка за Боженци.


Откъде идва името на мястото?

Кръстено е на горда българка на име Божана, болярка от рода на Асеневците. След падането на България под Османско иго Божана търси безопасно място, което да приюти нея и децата й. Селото, което сега носи името, се оказало добро и благодатно за семейството й.

Каква е историята на Боженци?

Боженци е село с история от повече от 600 години назад във времето. Разположено е в близост до стария римски път Никополис ад Иструм - Августа Траяна – Константинопол. Между XVIII и XIX в. селото преживява своя разцвет. Мястото е ключово за търговци, които разнасят стоките си из цялата Османска империя, Русия, Австро-Унгария, Италия и др. В края на XIX в. в Боженци има около 110 къщи и 500 жители.

След Освобождението обитателите му масово мигрират в гр. Габрово. Затова традиционната търговия и занаятите в Боженци замират, което води до прекъсване на културното, икономическото и социалното развитие на селището. Но по този начин се спомага за съхраняването на цялостния архитектурен и градоустройствен план на мястото. То пази облика си на българско селище от епохата на Възраждането.

Боженци е единственото българско село, запазило цялостно характера си от епохата на Възраждането. То продължава да запознава поколенията с ценни етнографски и архитектурни паметници. На 6 септември 1964 г. тържествено Боженци е обявен за Архитектурно-историческият резерват.

Посетителите на селото не пропускат да се обогатят като посещават къща-музей „Дончо Попа“ и тази на „Баба Райна“. Интерес предизвикват и Килийното училище, Менгема - работилницата за пречистване на восък, църквата „Св. Пророк Илия“ и др.

В околностите

В непосредствена близост до Боженци има множество културно-исторически центрове, както и местности, подходящи за всякакъв вид туризъм.
Само на няколко километра от селото се намира живописният Соколски манастир, който взема активно участие в  национално-освободителните ни борби. Всяка точка от картата край с. Боженци е пропита с история. Опознайте я!  

„Боженско ханче“ Ви очаква!

Горди сме, че нашата механа „Боженско ханче“ е станала едно от най-емблематичните места в с. Боженци. Запазили сме автентичната архитектура на ханчето, за да създадем уютна атмосфера и приповдигнато настроение. Очакваме Ви всеки ден, за да Ви нагостим с традиционни български ястия. Те се отличават от всичко, което сте опитвали до сега, защото са сготвени с много любов по народни рецепти, от натурални селски продукти.
Ако пък решите вместо еднодневна екскурзия да си направите по-дълга почивка в  Боженци, нашите къщи за гости са точният избор, където да отседнете.

Посетете с. Боженци и изживейте една възрожденска българска приказка – няма да съжалявате!

 

Нагоре